Składniki na ciasto:
• 2 szklanki maki
• masło ekstra Mazurski Smak
• 0,5 szklanki cukru pudru
• 4 jajka
Składniki na masę:
• 0,5 szklanki cukru
• 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
• 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
• 150 g orzechów włoskich
• 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak
• 2 łyżki kakao
• skorka z pomarańczy
• migdały
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, az się rozpuszcza.
Krok 2
Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skorki). Na to wykładamy masę czekoladowa. Po zastygnięciu na wierzch dodajemy starta skorkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować mazurek innymi bakaliami.
Smacznego!
Więcej kulinarnych inspiracji na www.najlepszewkuchni.pl.