Mazurek

Składniki na ciasto:

• 2 szklanki maki

• masło ekstra Mazurski Smak

• 0,5 szklanki cukru pudru

• 4 jajka

Składniki na masę:

• 0,5 szklanki cukru

• 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

• 0,5 tabliczki mlecznej czekolady

• 150 g orzechów włoskich

• 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak

• 2 łyżki kakao

• skorka z pomarańczy

• migdały

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki  na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie  przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, az się rozpuszcza.

Krok 2

Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej  sparzone i obrane ze skorki). Na to wykładamy masę czekoladowa. Po zastygnięciu na wierzch dodajemy starta skorkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować mazurek innymi bakaliami.

Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji na www.najlepszewkuchni.pl.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *