Żurek z wędzonkami Dobrowolscy

Składniki:

• ok. ½ kg Polędwicy z Wadowic

Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone

• ½ kg Kiełbasy wiejskiej z Wadowic

Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone

• ok. ½ kg Boczku extra wędzonego surowego Dobrowolscy

• żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie),

• 1 kg ziemniaków,

• ½ kg pieczarek,

• jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na poł),

• 2 średnie cebule,

• 2 marchewki,

• 2 ząbki czosnku,

• ok. 3 l bulionu,

• 100 ml śmietany 18%,

• 50 g masła,

• oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,

• sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru,

• kiełki zielonego groszku i kilka gałązek  kopru ogrodowego do dekoracji.

Krok 1

Polędwice i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzana oliwę. Cebule kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i tez wsypujemy do garnka.

Krok 2

Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielka ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucając marchew pokrojona w talarki i mieszając porządnie  lóżka do samego dna, aż żur zacznie się gotować. Podczas gotowania ściągamy piane powstająca z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew, jednak nie za bardzo – powinna być lekko twarda.

Krok 3

Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe.

Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku. Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym  chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązka kopru ogrodowego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *