Szybkie, proste i tanie danie dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw – ostry smak i wręcz idealnie wysmażone mięso – czy można chcieć więcej?
Przepis przygotowany przez Mlekpol
Zdjęcia mlekpol.com.pl
Składniki
– 300 g polędwicy wołowej
– dip śmietanowy Mlekpol z pomidorami papryką i chili
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z ½ cytryny
– koperek do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Mięso wyjmujemy z lodówki ok. 2 godzin przed grillowaniem. Powinno mieć temperaturę pokojową. Polędwicę kroimy w plastry. Obieramy czosnek i ścieramy.
Krok 2
Mięso dokładnie nacieramy czosnkiem, pieprzem, solą i ostrą papryką, a następnie skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek.
Krok 3
Bardzo mocno rozgrzewamy grilla i umieszczamy na nim steki. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony. Dekorujemy koperkiem.
Krok 4
Wyjmujemy schłodzony Dip śmietanowy z pomidorami papryką i chili. Polewamy polędwicę wołową.
Po więcej inspiracji zajrzyj na: www.najlepszewkuchni.pl/dipy