Konserwy mięsne to żywność, którą można długotrwale przechowywać. Są popularnym składnikiem kanapek przyrządzanych w domu, jak i w warunkach biwakowych. Łatwy transport, wartość energetyczna oraz walory smakowe sprawiają, że konsumenci chętnie zabierają taką przekąskę na wycieczkę czy piknik. Dlatego też popyt na konserwy rośnie w miesiącach letnich.
Gulasz angielski, konserwowa szynka wieprzowa, mielonka tyrolska czy konserwa turystyczna to popularne rodzaje mięsnych przysmaków w puszkach lub słoikach. Produkty różnią się recepturami oraz składem. Ogólnie rzecz biorąc, konserwy to przetwory mięsne poddane sterylizacji z wykorzystaniem wysokiej temperatury, hermetycznie zamknięte w metalowej puszce lub szklanym słoiku. Powstająca podczas obróbki termicznej próżnia uniemożliwia rozwój drobnoustrojów w produkcie. Dzięki temu termin przydatności do spożycia to aż kilka lat. W zależności od produktu jest to zazwyczaj przedział 2-5 lat. Specyficzny proces produkcji daje również możliwość przechowywania zamkniętych konserw poza lodówką. To sprawia, że konserwy doskonale sprawdzają się w warunkach kempingowych czy podróżnych, gdy nie zawsze jest możliwość schłodzenia żywności. Po otwarciu konserwę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie kilku dni.
Żywność na zapas
Ze względu na długi okres przydatności do spożycia żywność puszkowana należy do najczęściej wybieranych kategorii produktów kupowanych jako artykuły spożywcze „na zapas”. Ten trend wyraźnie widoczny był w czasie pandemii, w 2020 roku, gdy z obawy przed nakładanymi ograniczeniami, w tym lockdownem czy obowiązkową kwarantanną, konsumenci gromadzili w domach większe ilości żywności długoterminowej. Z tą myślą do koszyków zakupowych, obok makaronu, cukru i mąki, trafiały konserwy mięsne, a także rybne i warzywne. Wzrost sprzedaży konserw odnotowano w ostatnim tygodniu lutego 2022 roku, na co bezpośredni wpływ miał wybuch wojny na terytorium Ukrainy. Niepokojące doniesienia skłoniły Polaków, szczególnie zamieszkujących wschodnią część kraju, do uzupełnienia domowych zapasów, a później dowspierania zbiórek żywności prowadzonych na rzecz uchodźców. W powodowanych tymi względami zakupach duży udział miały artykuły puszkowane, w tym konserwy mięsne.
Wycieczkowe menu
Konserwy mięsne zapewniają sycący posiłek i porcję energii, dlatego chętnie sięgamy po nie podczas wakacyjnych aktywności w terenie, np. w przerwie pieszych czy rowerowych wycieczek, by szybko przyrządzić z nich smaczną kanapkę. Na biwakach, gdzie nie ma możliwości przygotowania tradycyjnego posiłku, zastępują inne potrawy mięsne. Konserwy mięsne w puszkach można łatwo przewozić w bagażu. Do wyboru jest też wielkość opakowań. Producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, wprowadzili różnorodne pojemności. Standardowa dla konserw mięsnych to 300 g, ale dostępne są też mniejsze wersje, które można zapakować do podróżnego plecaka, np. lekkie puszki z cieńszego materiału o pojemności 100-110 g. Ekonomiczne opakowania familijne o zwiększonej pojemności, np. 400 g, wystarczą na posiłek dla kilku osób. Asortyment konserw mięsnych na rynku jest bardzo rozbudowany. Tradycyjną wersją są produkty wieprzowe. Mięso z tłuszczem, smalczykiem lub w galaretce ma swoich zagorzałych zwolenników. Alternatywą dla niego są pasztety i konserwy z chudszego mięsa drobiowego – szynka konserwowa, pierś w kawałkach, kurczak w zalewie, kurczak z warzywami. Nowym zjawiskiem w segmencie żywności puszkowanej stają się konserwy rzemieślnicze, produkowane w stylu slow food.
Autor: (mp)
Zdjęcia: Shutterstock.com