Składniki:
• ok. ½ kg Polędwicy z Wadowic
Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
• ½ kg Kiełbasy wiejskiej z Wadowic
Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
• ok. ½ kg Boczku extra wędzonego surowego Dobrowolscy
• żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie),
• 1 kg ziemniaków,
• ½ kg pieczarek,
• jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na poł),
• 2 średnie cebule,
• 2 marchewki,
• 2 ząbki czosnku,
• ok. 3 l bulionu,
• 100 ml śmietany 18%,
• 50 g masła,
• oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
• sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru,
• kiełki zielonego groszku i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji.
Krok 1
Polędwice i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzana oliwę. Cebule kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i tez wsypujemy do garnka.
Krok 2
Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielka ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucając marchew pokrojona w talarki i mieszając porządnie lóżka do samego dna, aż żur zacznie się gotować. Podczas gotowania ściągamy piane powstająca z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew, jednak nie za bardzo – powinna być lekko twarda.
Krok 3
Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe.
Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku. Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązka kopru ogrodowego.