Dieta roślinna to nowy kierunek globalnych zmian, trend, który będzie dalej stopniowo się rozwijał. Badania GfK dowodzą, że w Polsce jest już obecnie 6 proc. gospodarstw domowych, gdzie co najmniej 1 osoba jest wegetarianinem oraz 4 proc., w których jedna osoba jest weganinem. W 31 proc. polskich gospodarstw domowych jest co najmniej jedna osoba, która identyfikuje się jako fleksitarian, czyli osoba ograniczająca mięso.
Jeszcze kilka lat wstecz rynek roślinnych zamienników mięsa w Polsce był mało rozwinięty. Obecnie śmiało można powiedzieć, że przeżywa on rozkwit, konsumenci na półkach sklepowych bez problemu odnajdą zamienniki nie tylko samego mięsa czy mleka, ale także coraz częściej serów, jaj czy pokrewnych im produktów. Zainteresowanie roślinnymi zamiennikami jest przede wszystkim wynikiem wzrostu świadomości na temat zdrowego stylu życia, zwracania uwagi na kwestie etyczne, a także środowiskowe. Co więcej – ponad 50 proc. nabywców uważa, że przy wyborze artykułów spożywczych najważniejszym kryterium są zdrowe składniki, a prawie 43 proc. sprawdza czy pochodzą one z naturalnych upraw. Roślinne alternatywy mięsa czy nabiału bez wątpienia posiadają właściwości prozdrowotne, proekologiczne i powstają bez cierpienia zwierząt.
Roślinna kuchnia
W czasie pandemii nastąpił wzrost świadomości żywieniowej Polaków. Ten trend utrzymuje się do dziś, a konsumenci, podejmując decyzje zakupowe, zwracają dużą uwagę na produkty, które nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają niezbędne składniki odżywcze, minerały oraz witaminy. Nie bez znaczenia pozostaje wojna w Ukrainie. Wpływa ona na decyzje konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na to skąd pochodzą produkty, kto je wytworzył i w efekcie na to, co kupują i jedzą. Dbałość o zdrowie i zainteresowanie pochodzeniem artykułów spożywczych to już stały trend. Obok kwestii zdrowotnych, dla konsumentów istotna jest również troska o dobro planety oraz zwierzęta. Coraz większa świadomość w zakresie ekologii sprawia, że klienci poszukują produktów wytwarzanych w sposób zrównoważony i bezpieczny dla środowiska. Rośnie także liczba gospodarstw kupujących głównie podstawowe, nieprzetworzone produkty.
Oferta roślinna staje się także coraz bardziej przystępna cenowo dla konsumenta. Różnice cen pomiędzy produktami mięsnymi i ich roślinnymi odpowiednikami stopniowo się zmniejszają, a prognozy na przyszłość wskazują na ich wyrównanie.
Bogate źródło białka z grochu i brązowego ryżu lub pestek dyni
Na rynku są dostępne różne produkty roślinne zastępujące mięso czy nabiał. Produkowane są głównie z roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola, ciecierzyca i groch. Konsumenci podczas wybierania roślinnych zamienników mięsa zwracają uwagę na ich smak, teksturę, ale także na informacje nt. właściwości zdrowotnych produktu, zawartość cynku, żelaza, witaminy B12. Istotne jest także to w co zapakowane są produkty. Znaczenie mają marki, które są przyjazne środowisku, np. posiadają torebki wykonane z monomateriału, który jest łatwy w segregacji i dalszym recyklingu.
W trosce o zdrowie
W przypadku OneDayMore prawdziwie mięsną teksturę: burgerów, kiełbasek i klopsików zapewnia groch. Dzięki jego różnym formom białka uzyskujemy takie cząstki, jakie znajdujemy w produktach mięsnych. Głęboki, intensywny mięsny smak uzyskuje się, wykorzystując zioła, czosnek, a także naturalne aromaty. Krwistą barwę produktom nadaje sok z buraka. Dzięki takiej unikalnej recepturze nasze produkty wyglądają, pachną i smakują jak mięso. W naszej codziennej pracy, z myślą o bezpieczeństwie, przestrzegamy najwyższych standardów, na które składają się liczne procedury na każdym etapie tworzenia produktów. Pracownicy zachowują wszelkie zasady bezpieczeństwa, jak dezynfekcja osobista czy ubrania ochronne. Stosowane przez nas szokowe schładzanie produktu zapewnia jego bezpieczeństwo i wysoką jakość.
Bezpieczne opakowania
Opakowania OneDayMore zostały zaprojektowane tak, żeby nie tylko dobrze zabezpieczały świeżość i smak produktów, ale też były przyjazne planecie. Większą część stanowi papier, surowiec łatwo poddający się recyklingowi. Dodatkowo na kartoniku podajemy dokładną instrukcję, jak prawidłowo segregować elementy opakowania: plastikową folię wrzucamy do żółtego pojemnika, papierową tackę do niebieskiego.
Po więcej informacji na temat rynku zamienników mięsa zapraszamy do wydań Katalogu Branżowego.
Tekst: Dominika Kowalewska, kierownik ds. badań i rozwoju produktów OneDayMore