Boże Narodzenie pachnące bakaliami (Fot. Shutterstock)

Boże Narodzenie pachnące  bakaliami cz.1

Rodzynki, migdały i orzechy różnego rodzaju. Czy wyobrażamy sobie bez nich święta? Dla niektórych sernik bez rodzynek nie ma racji bytu.

Bakalie to produkt całoroczny, który cieszy się coraz większą popularnością przez okrągły rok, jednak nadal to okres przedświąteczny stanowi czas ich wzmożonej sprzedaży. Produkty te wystawiane zostają standardowo na półkach regularnych, a ponadto eksponowane są na dodatkowych standach ulokowanych na środku głównych alejek oraz w pobliżu produktów świątecznych. W sklepach mamy do nich dostęp przez cały rok, natomiast w okresie przedświątecznym dokładane są dodatkowe ilości, które powinny pojawiać się na półkach już z początkiem listopada.

Dla każdego

Bakalie mają na tyle uniwersalny charakter, że ich grupa odbiorców jest definiowana dość szeroko, począwszy od dzieci, poprzez młodzież, a na dorosłych kończąc. Wynika to ze specyfiki produktu, który ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Może być wykorzystywany zarówno w kuchni, jako dodatek do deserów i różnorodnych dań wytrawnych, a także jako samodzielna przekąska i alternatywa dla słodyczy. Nową grupę konsumentów, która systematycznie się rozszerza, stanowią adepci zdrowego odżywiania, którzy świadomie wybierają produkty wysokiej jakości, nieprzetworzone i bogate w cenne witaminy oraz minerały.

 Przewaga jakości nad ceną

Rynek bakalii w Polsce jest stosunkowo stabilny i nieustannie się rozwija za sprawą coraz większej świadomości konsumentów, którzy poszukują zdrowych i dobrych jakościowo produktów. Największym wyzwaniem obecnie jest edukacja prozdrowotna, a także ukorzenienie w umysłach ludzi przewagi jakości względem ceny. Niestety nie zawsze to, co wpada do jednego worka pod nazwą bakalie, charakteryzuje się takimi samymi wartościami. Dlatego ważne jest, aby konsumenci wiedzieli na co zwrócić uwagę, wybierając produkty, a nie kierowali się niższą ceną.

Tekst: Marzena Sawczuk

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *