Boże Narodzenie pachnące bakaliami (Fot. Shutterstock)

Boże Narodzenie pachnące  bakaliami cz.2

Rodzynki, migdały i orzechy różnego rodzaju. Czy wyobrażamy sobie bez nich święta? Dla niektórych sernik bez rodzynek nie ma racji bytu.

Żywność funkcjonalna

Bakalie to głównie orzechy i owoce suszone, które posiadają bogactwo składników odżywczych. Ich dostarczanie jest niezbędne, aby utrzymać prawidłową pracę naszego organizmu oraz dobre samopoczucie. Spożywając bakalie, robimy to w sposób naturalny, bez konieczności dodatkowej suplementacji. Zwłaszcza orzechy stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Bakalie to również pokłady różnorodnych witamin oraz minerałów, wspomagających pracę mózgu, serca i pozostałych organów, a także poprawiających kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki temu, że posiadają mikroelementy usprawniające nasz metabolizm, chętnie wybierane są przez osoby dbające o linię i zdrowie. Pojęcie „żywności funkcjonalnej” przywędrowało do Europy z Azji, gdzie już w latach 80. XX wieku Japończycy prowadzili badania nad „żywnością o określonej przydatności zdrowotnej”. Koncepcja produktów funkcjonalnych wiąże się z filozofią Wschodu, w której nie ma wyraźnej granicy pomiędzy lekiem a pożywieniem. Do takich właśnie zaliczane są m.in. orzechy i suszone w naturalny sposób owoce, które pozbawione są sztucznych cukrów. Świadomość Polaków w stosunku do tego, co i jak spożywają, systematycznie rośnie. W przemyślany sposób dobierają produkty, które jedzą, kierując się już nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością i składem. W ostatnich latach silnie zauważalny stał się trend prozdrowotny i wybieranie tzw. „zdrowych produktów”, jakimi też bez wątpienia są bakalie. Stają się one coraz częściej zdrową alternatywą dla słodkich przekąsek – niewielkie, hermetycznie zamknięte opakowania, które ułatwiają przewożenie, a przede wszystkim skład bogaty w witaminy i minerały, sprawiają, że mogą one stanowić sposób na drugie śniadanie czy zdrową dawkę energii w ciągu dnia. Takie podejście do bakali przekłada się w widoczny sposób na zwiększenie sprzedaży orzechów i tzw. mieszanek studenckich. Najczęściej wybieranymi alternatywami dla słodkich przekąsek są: słoneczniki i śliwki, potem (kolejno): rodzynki, żurawina, morele, pestki dyni, daktyle i figi. W segmencie bakalii duże znaczenie mają produkty marek własnych w dużych dyskontach. Poza tym silnymi graczami na rynku są: Kresto, Bakalland oraz Helio. Producenci skupiają w sumie około 45% rynku całej kategorii. Konsument może wybierać średnio spośród 8 różnych wariantów bakalii w sklepie małoformatowym. Najwięcej propozycji w sklepach małoformatowych zapewnia Nux, Tar-groch-fil oraz Sante – jak podają badania prowadzone przed platformy badające rynek

Boże Narodzenie pachnące bakaliami (Fot. Shutterstock)
Boże Narodzenie pachnące bakaliami (Fot. Shutterstock)

Sezony świąteczne są lokomotywą dla branży bakalii. Producenci realizują wówczas nawet połowę rocznych obrotów. Dla przykładu maku sprzedaje się wtedy kilkanaście razy więcej niż w miesiącach nieświątecznych, o orzechach nie wspominając. Trudno sobie wyobrazić świąteczne potrawy bez bakalii. Dodają one wyjątkowego smaku, nie tylko słodkim wypiekom, ale i daniom wytrawnym. Co więcej sprawiają, że posiłki zyskują na wartościach odżywczych oraz świetnie prezentują się na stołach. Rynek oferuje szeroki wybór produktów, dzięki którym święta Bożego Narodzenia będą pyszne i aromatyczne.

 Święta o smaku bakalii

 Wigilijny kompot z suszu, bigos, makowiec, pierniki, czy też keks to potrawy, w których nie może zabraknąć bakalii i suszonych owoców. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza z uwagi na tradycję, która mówi, że spożywanie właśnie tych produktów ma przynieść nam dobrobyt oraz zdrowie na cały rok. Wybierając dodatki do potraw, warto sięgać po produkty naturalne o najwyższej jakości, aby mieć pewność, że w pełni dostarczą nam wartości odżywczych oraz walorów smakowych. Są one doskonałym uzupenieniem w przygotowaniu gwiazdkowych przysmaków. Do wyboru mamy np. wiele gatunków orzechów, m.in.: włoskie, laskowe, ziemne, nerkowce, migdały (w słupkach, blanszowane, w płatkach), a także wiórki kokosowe. Świąteczne dania warto wzbogacić także o słodki akcent. W tej roli idealnie sprawdzą się pyszne, suszone owoce, jak choćby popularne rodzynki, morele, śliwka czy żurawina. Dzięki szczelnym opakowaniom nie tracą swojej świeżości oraz zachowują na dłużej aromat.

Tekst: Marzena Sawczuk

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *