Za chwilę Sylwester, a tuż po nim karnawał. Prze[łom roku jest czasem obfitym w większe i mniejsze imprezy. Gdy chcemy taką przygotować w domu, warto mieć sprawdzone tipy. Podpowiadamy.
My, Polacy, celebrowanie wspólnych chwil mamy we krwi i wcale nie jesteśmy w tym gorsi od mieszkańców Południowej Europy, którzy w tej kwestii wiodą prym. Imprezy urodzinowe, ostatkowe, coraz modniejsze baby shower czy parapetówki. Okazji do świętowania w naszym kalendarzu naprawdę nie brakuje.
Sprawdzone triki
Jedzenie to podstawowa kwestii w organizacji przyjęcia. Czy organizujemy je w domu, czy w sali bankietowej do menu przykuwamy sporą uwagę. Ważne są zimne i ciepłe przekąski. W przypadku zimnych sprawa jest prosta. Jeśli chodzi o ciepłe, to starajmy się zaplanować takie, które można przygotować wcześniej i w trakcie imprezy wrzucić do piekarnika, jak sajgonki czy grzanki z kozim serem. Dzięki temu nie spędzamy zbyt wiele czasu w kuchni w trakcie spotkania. Wzbogacenie menu o jeden deser (ciasto lub coś w pucharkach) będzie strzałem w dziesiątkę. Gdy warunki lokalowe w naszym M nie pozwalają na rozkładanie długiego stołu, sprawdzą się dania, które można jeść rękoma, podane na jednym talerzu, np.: tacos, chilli con carne, czy bułki bao. Wybór dania zależy głównie od tego, ile osób będzie obecnych na przyjęciu, a także, ile mamy czasu na jego przygotowanie.

Czas na logistykę
Czas na logistykę. I tutaj mamy dwie drogi. Jeśli impreza nie jest duża i długa (po prostu spotykamy się ze znajomymi na planszówki), to zróbmy 2-3 dania i pilnujmy tylko tego, czy coś ma być na ciepło, czy nie. Na zakupy pojedźmy dzień wcześniej, aby wszystko zrobić na spokojnie. Następnie wszystkie dania spiszmy i określmy, w jakiej kolejności mamy je zrobić. To, co się da (i ile mamy na to czasu), ugotujmy dzień wcześniej, wieczorem. Czasami może to być cała potrawa (np. pesto z czerwonych pomidorów), a czasami jedynie jej część (np. masło czosnkowe do chlebka ziołowego lub farsz do tarty). Pozostałe dania zróbmy już w dniu spotkania, zaczynając od tego, co jest najbardziej czasochłonne. I tutaj bardzo pomocne jest rozpisanie wszystkiego z zaznaczeniem, co ma być gotowane/pieczone/smażone na bieżąco, aby móc potem wykreślać/zaznaczać, co jest gotowe. Szczególnie jeśli tylko część potrawy można przygotować wcześniej, ale całość składa się już w trakcie imprezy. Przy większych imprezach sprawdzi się wypisanie każdej potrawy i jej składników/ elementów na osobnych karteczkach samoprzylepnych, które możemy nakleić na fronty mebli kuchennych, by były na widoku. Niby mała rzecz, a niezwykle pomocna.
Przykładowe dania i przekąski
Na zimno: • orzeszki w miodzie – by pochrupać; • pasta z łososia – podana na krakersach jest szybką i pyszną przekąską, która błyskawicznie znika ze stołu; • chlebek maczany w oliwie smakowej – super, jako przystawka, a do tego błyskawiczne do zrobienia; • grzanki z pesto i krewetkami – dla smakoszy owoców morza; • ślimaki z ciasta francuskiego – kilka składników i 25 min w piekarniku.
Na ciepło: • muffinki pizzowe – podane na ciepło, z pewnością szybko znikną ze stołu; • sajgonki z piekarnika – możemy przygotować je wcześniej, a do piekarnika włożyć, jak przyjdą goście; • tarta francuska z cukinią – super szybka, super prosta; • ziemniaki z boczkiem – to przepis na bajecznie prostą i pyszną przekąskę na sylwestra (i nie tylko).
Sycące dania na imprezę: • pulled pork – można z niego przyrządzić szybką kanapkę, sycącego burgera lub gdy mamy więcej czasu i chęci bułecz[1]ki bao; • burger z szarpanymi boczniakami – propozycja dla tych, co mięsa nie jedzą; • bułeczki bao z krewetkami – tej propozycji nikt się nie oprze; • focaccia – kawałki pieczywa można maczać w oliwie lub zrobić z niego wypaśne kanapki na ciepło; • lasagne wegetariańska – potrawa idealna! Całość można przygotować nawet dzień wcześniej, w naczyniu do zapieka[1]nia i tylko włożyć do piekarnika w trakcie spotkania.
Na słodko: • ciasteczka z czekoladą – super szybkie, pyszne i z niewielu składników, w mgnieniu oka znikną ze stołu; • daktylowe kulki mocy – jeśli wśród znajomych są freaki zdrowego odżywiania, to na pewno sięgną po daktylowe kulki mocy; • orzechowe kulki mocy – odmiana kulek daktylowych, wzbo[1]gacona o masło orzechowe i orzechy; • tartaletki z budyniem i malinami – gotowe mini tarty, budyń, owoce, 10-15 min i zero umiejętności – tyle potrzeba, aby przygotować ten deser.
Voilà! Gości można zapraszać!
Tekst: Marzena Sawczuk