Bożonarodzeniowy stół wygląda na odświętny m.in. dlatego, że jest znacznie bardziej suto zastawiony niż na co dzień. Słodkie wypieki są jednymi z obowiązkowych pozycji. W czasie świąt Bożego Narodzenia pieczemy zdecydowanie więcej, co potwierdzają wyniki sprzedaży. Okres pandemii w znacznym stopniu wpłynął na trend prac handmade. Samodzielne przygotowywanie ciast i innych wypieków od podstaw w ostatnim czasie zyskało na popularności. Do ich przygotowania potrzebne są takie składniki takie jak: mąka, cukier, jaja, masło, śmietana, a także wszelkiego rodzaju dodatki, m.in.: bakalie, masy czy różne dekoracje. Oferta produktów do wypieków musi być bogata i różnorodna.
Czołowe pozycje na paragonach
Sprzedaż dodatków do ciast przed świętami dynamicznie rośnie. Potwierdzają to dane ze sklepów małoformatowych do 300 mkw. zebrane przez CMR. Według danych instytutu wartość sprzedaży całej kategorii w grudniu jest ponad 3-krotnie wyższa od średniej z całego roku. „W takim tempie rosną również masy do ciast, cztero-, pięciokrotnie rosną polewy, 5 razy dekoracje do ciast, ponad 6 razy przyprawy do ciast. Dr. Oetker i Bakalland to czołowi producenci całej kategorii, ich łączne udziały wartościowe przekraczają 50% w całym rynku dodatków do ciast” – informuje Przemysław Bojanowski, analityk CMR.

Masy do ciast
Kremy i masy występują w większości ciast i tortów. Najprostszy krem do tortu powstanie z połączenia: jaj, mleka, cukru oraz masła. Do kremu można dodać: kakao, owoce, kawę bądź bakalie. Inne składniki, z których można przygotować masę, to: kasza manna lub jaglana, bita śmietana i serek mascarpone oraz jogurt połączony ze śmietanką. Najlepiej, by krem był lekki, puszysty i smaczny. Masy i kremy przy użyciu odpowiedniego barwnika spożywczego można przygotować w przeróżnych smakach i kolorach. Barwniki dostępne są w proszku, paście (żelu) i w płynie. Istnieją również specjalne odmiany barwników, jak barwnik w sprayu, gotowe do spożywczych zastosowań flamastry czy brokaty spożywcze nadające powierzchni tortu blask. Barwniki płynne stosowane są do kremów, tradycyjnego lukru z białka, soku z cytryny i cukru pudru lub barwienia ciast przed ich upieczeniem.
W przypadku barwienia ciast zdrowszym rozwiązaniem mogą okazać się: owo[1ce, czekolada lub przyprawy. Z kolei barwniki w żelu świetnie nadają się do barwienia mas plastycznych. Zdecydowanym ułatwieniem w przygotowaniu ciast są gotowe masy dostępne na rynku. Makowe, krówkowe, kajmakowe, orzechowe – wybór jest ogromny. Według CMR masy stanowią około 24% wartości całej kategorii dodatków do ciast. „Dystrybucja numeryczna tego rodzaju produktów w okresie Bożego Narodzenia wynosi 60%. Poza tym okresem spada do około 40%. Wraz z dystrybucją w święta rośnie również liczba dostępnych wariantów w sklepie – średnio do 2,5 sztuk. A cena za przeciętne opakowanie przekracza 7 zł. Do trzech najbardziej popularnych produktów należą: Gostyń Masa Krówkowa 510 g, Bakalland Masa Makowa z bakaliami 850 g, HELIO Masa Makowa z bakaliami 850 g (sprzedaż wolumenowa, MAT lipiec 2021)” – opowiada Przemysław Bojanowski.
Tekst: Marzena Sawczuk