Wiosną stawiamy na lekkie potrawy. Na talerzach królują zdrowe, nietuczące składniki, a także kolorowe warzywa, które cieszą oczy i podniebienie. Bogata oferta sezonowych produktów pozwala urozmaicić dietę i przygotowywać różnorodne wiosenne dania.
Tekst Magda Pawluk
Wiosna odmienia nasze menu. Zamiast kalorycznych, bogatych w tłuszcze i węglowodany potraw, które chętnie jadaliśmy zimą, teraz wybieramy dania lekkostrawne, na bazie świeżych składników.
Sezonowy jadłospis obfituje w warzywa i owoce, zioła, a także chudy nabiał i ryby. Sycące, smaczne, pięknie prezentujące się na talerzu posiłki dostarczają potrzebną porcję energii, witamin oraz minerałów i poprawiają samopoczucie w okresie tzw. przesilenia wiosennego. Lżejsze posiłki dla zdrowia i witalności.
Gdy na zewnątrz panują wiosenne temperatury, nasz organizm nie musi już magazynować energii pozyskiwanej z żywności, by zapewnić nam ciepło. Posiłki mogą być więc lżejsze i mniej obfite w kalorie, a dzięki temu zdrowsze. Skomponowana w ten sposób dieta pomaga poczuć przypływ witalności, poprawić kondycję skóry, paznokci i włosów, zadbać o sylwetkę, a także uzupełnić powstałe zimą niedobory witamin oraz mikro[1]elementów. Lekkostrawne, różnorodne posiłki pozwalają czuć się rześko i dodają energii niezbędnej podczas wiosennych aktywności.

Potrawy smażone, zawiesiste sosy i tłuste zupy zastępujemy teraz produktami gotowanymi w wodzie i na parze, zapiekanymi lub duszonymi daniami i lekkimi przekąskami. W wiosennym menu powinny znaleźć się np. takie potrawy jak: twarożek wzbogacony ziołami lub nowalijkami, warzywne tarty, szparagi w szynce, omlety z dodatkami (np. ze szpinakiem, pomidorami), sałatki z różnych odmian sałat, pasty do smarowania przygotowane ze świeżych składników, naleśniki ze szpinakiem i serkiem topionym, twarogowym lub fetą, a także ryby w różnej postaci. Zdrową alternatywą dla słodyczy będą warzywne ciasta i muffinki. Pełnoziarniste produkty zbożowe, jak kasza gryczana i jęczmienna, brązowy ryż lub makaron i pieczywo razowe, zapewnią niezbędną porcję błonnika. Jogurt naturalny lub inny sfermentowany napój mleczny wesprą pracę układu trawiennego dzięki działaniu probiotycznemu i bogactwu witamin oraz minerałów. Dietę warto urozmaicić sokami, smoothies i koktajlami, najlepiej owocowo-warzywnymi, które dostarczają cennych, szybko przyswajalnych składników odżywczych. Jedna szklanka soku odpowiada jednej z pięciu porcji owoców i warzyw, które zaleca uwzględniać w codziennej diecie Światowa Organizacja Zdrowia WHO. Dla dobrego samopoczucia, nie tylko wiosną, bardzo ważne jest też wystarczające nawodnienie. Zapewnia je wypicie ok. 1,5 l wody dziennie.
Inspiracje światową kuchnią
Smakowitych inspiracji do tworzenia lekkich wiosennych dań dostarczają kulinaria z różnych krajów i regionów. Wiele takich potraw można znaleźć w kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. To dieta bogata w warzywa, owoce, ryby, owoce morza, a wszystko okraszone jest aromatycznymi przyprawami, oliwą lub pesto. Kuchnia śródziemnomorska dostarcza wszelkich niezbędnych składników, cennych pierwiastków oraz witamin. Proste receptury i wysokiej jakości tradycyjne produkty tworzą znakomite menu, którym zajadają się dziś ludzie na całym świecie. Grecki ser feta, oliwki, francuskie sery pleśniowe, włoskie makarony i pomidory to składniki wielu znakomitych regionalnych specjałów. Jeżeli poszukujemy pomysłów na lekkie dania na wiosnę, warto zainspirować się świeżymi sałatkami, przygotowywanymi bezpośrednio przed podaniem, kultową hiszpańską paellą, greckim zapiekanym bakłażanem, oryginalną włoską pizzą na bardzo cienkim cieście, deserami z serkiem mascarpone czy francuskimi tartami.
Smaki polskiej wiosny
Jak smakuje wiosna w tradycyjnej polskiej kuchni? Również nie brakuje w niej lekkich, wartościowych dań i przekąsek. To przede wszystkim zupy, ale w lżejszym wydaniu. Botwinka, chłodnik, barszcz czerwony i biały, zupa szczawiowa wpisują się w klasyczne i współczesne menu Polaków. Smacznym ukłonem w stronę tradycji są ziemniaki gotowane w mundurkach czy jarskie pasztety i warzywne
placuszki. Wśród pomysłów na wiosenne śniadanie króluje jajecznica z różnymi dodatkami oraz twarożek podawany na różne sposoby, zwłaszcza z rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem lub ziołami. Jako dodatek do dań chętnie wybieramy tradycyjną mizerię oraz sałatę połączoną z nowalijkami, wykorzystując bogactwo dostępnych wiosną świeżych warzyw.
Wśród pomysłów na lekkie desery królują: ciasto z rabarbarem, miniserniczki z owocami czy kruche migdałowe ciasteczka.
Sezonowo i lokalnie
W Polsce, jako kraju o zmiennych warunkach pogodowych, korzystanie z tego, co akurat oferuje przyroda, ma szczególne znaczenie i długą tradycję. Dawniej była to konieczność, dziś sięga[1]nie po sezonowe produkty to świadomy konsumencki wybór. Sezonowość to także współczesny trend w żywieniu i handlu. Jego istotą jest kupowanie produktów łatwo dostępnych na danym terenie o określonej porze roku. Sezonowość wiąże się również z lokalnością. Wybór produktów dostępnych na miejscu zamiast importowanej żywności, ogranicza potrzebę transportu, który generuje wyższe ceny i zwiększoną emisję spalin do atmosfery. Wiosną bardzo urozmaicona jest oferta krajowych warzyw i owoców. Od marca w sklepach i na targowiskach pojawiają się nowalijki z upraw szklarniowych, a na
przełomie maja oraz czerwca z upraw w gruncie. Najzdrowsze są produkty z upraw ekologicznych, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów.